2015-05-19

Skaičiai

Skaičiuose esama jėgos

Yra didelių skaičių, yra kompleksinių. 
Kai kurie skaičiai nereiškia nieko, tačiau esama tokių, kuriais seka žmonės.

1:15.481 ir 1:16.792

Abu jie yra įspūdingi, atsirado šiame pasaulyje tą pačią dieną, ir tapo iššūkiu kai kuriems greičiausiems bei siekiamybe daugybei kitų. Juos skiria vos 1,311 sekundės. 

Tai yra maždaug laiko tarpas, per kurį šviesa nukeliauja atstumą tarp dviejų tolimiausių viena kitos atžvilgiu vietų, kuriose lankėsi gyvi žmonės. Atrodo, kad šiam skaičiui sąmokslo teorijos nulėmė simbolizuoti visiškai skirtingus būdus pasiekti panašių tikslų :)

Taigi, rašau apie paskutinį Autoplius Fast Lap etapą, jo metu pasiektą Xtra Evo rekordą. Ir rezultatą žmogaus, kurį pamačius nuskamba rojaus fanfaros iš vaikiškų multikų, moterims atsisega liemenėlės, o lenktynininkams kišenėse nulūžta rakteliai. Gyvulio Artiomo, kaip jį pavadino JP :)

Tų dviejų automobilių galia skiriasi daugiau, nei dvigubai. Svoris, spėju, kokiu šimtu su trupučiu kilogramų. Evo turi dvigubai daugiau varančių ratų ir tokio pločio padangas, kad į jas telpa kokie du ar trys penkiamečiai. Ir, nežiūrint į tai, kad 1,3 sekundės šių trasos laikų lygoje yra labai didelis skirtumas, Artiomo laikas man vis tiek atrodo įspūdingesnis.

Štai ką gali galvotas žmogus, paėmęs į rankas bulgarkę, kompiuterį, pirometrą, svarstykles, daug įrankių bei teisingai sureguliavęs važiuoklę.  Skyręs laiko važiavimų analizei ir treniruotėms. Savo titaniniais kiaušiniais mojuojantis Norris'ui palei ausį, tyliai šnarėdamas "o tu matai... o tu matai???" (pun intended, ir, god damn it, tikiuosi, jog bent vienas žmogus supras!)


Tikiuosi, Artiomas nepyksta, kad aš čia taip apie jį rašau ir dar jo skelbimo paveiksliuką publikuoju. Taip darau todėl, kad esu vienas iš tų, kuriems Artiomas - herojus. Mano galva, rezultato turi būti siekiama būtent taip, kaip tą daro jis. Jei tokių artiomų būtų 10, race'o nepilnamečiams žiūrėti neleistų, nes tai jau būtų grupinis porno. 

Deja, kaip Artiomas rašė, šitą sportą pavežt nėra lengva. Lyg ir neteikiu "didelių paraiškų", nevažiuoju į treniruotes kiekvieną savaitgalį, neturiu brangios technikos, bet vis tiek kažkaip biudžetas tirpsta ir be jokių automobilio tobulinimų. Žinoma, tie pinigai nukeliauja ne į detales, o į sugebėjimus (lyginant su pernykščiais laikais, pagreitėjau 5+ sekundėmis), bet vis tiek.. kur? Kiek jų reikia suplanuoti sezonui? Kaip paskaičiuoti Track Day biudžetą?

Mano profesija yra informacinės technologijos, ir nebūčiau aš, jei neišspręsčiau problemos kartą ir visiems laikams. Pristatau jums Track Day kainos skaičiuoklę (spauskite čia). Įvedę visus duomenis (o jų yra tikrai daug), gausite galimybę susipažinti su detalia savo išlaidų track day'ui struktūra :) Jei turite pasiūlymų, pastebėjote klaidų - rašykite man į puslapio komentarus po skaičiuokle, būsiu dėkingas.

www.zdautomotive.lt nuotr.
Taigi, vienas mano ratas Kačerginėje per vidutinį Track Day kainuoja €6,1. Ir čia - paprastas, beveik standartinis automobilis. Kiek kainuoja bombų ratai? Sunku net įsivaizduoti.
Skaičiukai.

Tai - ne raketų mokslas

Taigi, grįžkime prie skaičių. Paprasti žmonės gali turėti neprastų draugų, kurie paskolins pirometrą eksperimentams trasoje. Ar ne taip, ponas Gediminai? Ta proga, kad Gedas man pirometrą paskolino, susikurpiau excel'į ir į jį sukroviau savo pastebėjimus apie padangų temperatūras bei slėgį po poros sesijų iš vieno trackday: dokumentas yra čia.




Ir štai, iškart pasidaro aišku - dešinė (išorinė) pusė, nors ir pasiekia darbinę temperatūrą bei išsilaiko darbiniame slėgyje, nuo papildomų perkrovų posūkiuose patiria padangų gniuždymą, neefektyviai išnaudoja jų kontaktinį plotą, didesnę svorio ir dėvėjimosi dalį "sudėdama" į padangų kraštus. Išvada - daugiau slėgio dešinėje pusėje.



Išvadas patvirtino gerėjantys trasos laikai, o jų patikimumą leidžia patikrinti stabilūs, atkartojami ratai su labai panašiais rezultatais. Pirometras leidžia matyti, kaip dirba padanga, o ne tik tai, kad ji yra labai "apkrauta" ir joje slėgis kyla greičiau, nei kitose. Realybėje galima būtų susireguliuoti slėgius ir be manometro, vien tik pirometru, tačiau tada nebūtų aiškios slėgio vertės, todėl nustatymas nebūtų atkartojamas.

Myths busted: įsitikinimas, jog dėl papildomos apkrovos išorinės pusės ratai įkais daugiau, todėl turi važiuoti žemesniais slėgiais. Dalis tiesos yra - ši pusė šils daugiau. Tačiau ji ir labiau apkraus padangas, pareikalaudama didesnio darbinio slėgio jose. Dėl šios priežasties išorinėje pusėje priekinis ratas Kačerginėje gauna + 0,15 bar slėgio, o galinis - 0,1 bar.

Paprasta? Labai.
Ar daug žmonių matavimais pagrindžia savo rezultatus? Ne tiek labai.

O juk čia slypi sekundės.
Skaičiuose.

4 komentarai:

  1. Skolintis pirometrą? Plz! £10 IR termometras iš ebay.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. IR termometras netinka.
      1) jis gauna informaciją apie paviršiaus temperatūrą - o ji, pervažiavus per pit'us iki savo serviso zonos, gali ženkliai pasikeisti dėl dulkių, purvo ir t.t.
      2) su juo nusitaikyti į vidinę galinio rato dalį, protektoriaus rašto įdubas būtų beveik neįmanoma

      Padangų temperatūrai, vis dėl to, reikalingas pirometras :)

      Panaikinti
  2. Tai buvo didelis garbės susitikimas, kai dr. Egwali išgydė ir padėjo atkurti mano iširusias santuokas, kurios žlugimo riba buvo vien dėl to, kad po daugelio metų buvimo kartu nesugebėjau susilaukti vaiko, aš taip pat jaučiausi blogai, nes tada vieną dieną jis nusprendė eiti savo keliu, kuris iš tikrųjų mane sužlugdė, o tai labai nepanašus į jį. Aš susisiekiau su dr. Egwali rašybos namais dėl visko, kas dabar pasikeitė, nes mes vėl kartu ir laukiamės pirmojo vaiko. Labai džiaugiuosi, kad sutinku jus, pone. Jūsų taip pat nėra išimtis. Susisiekite su juo šiandien dėl visų su vedybomis ir sveikata susijusių klausimų ir džiaugsitės, kad tai padarėte .. Tai yra jo išsami informacija. El. Paštas: dregwalispellbinder@gmail.com
    „WhatsApp“: +2348122948392

    AtsakytiPanaikinti