2015-04-25

50 mėlynų atspalvių


Nenustebčiau sužinojęs, kad šį skaitalą atsidarė daugiau moteriškos lyties atstovių, nei įprastai :)

Praėjo daug laiko nuo paskutinio mano straipsnio, ir kaltės jausmas ima viršų prieš miego poreikį. Pasiilgau rašymo ir tikiuosi, kad bent du-trys žmonės pasigedo mano rašinių. Jei taip - pakelkit nykštį, kartais tiek ir užtenka, kad atsirastų daugiau motyvacijos nuveikti ką nors didingo.

Poliuretaninė važiuoklė

O iš tikrųjų tai purvino, tepaluoto, žalojančio kūną, bet labai labai malonaus sielai. Ką ten sakė romėnai apie sveiką kūną... mens sana in corpore sano? Fuck you, mens sana in corpore in oleo! Va kiek nedaug tereikia žmogui - apsiliet transmisine alyva, prasikirst nosį į stalčių, kol kapoji diferencialo įvores, uždegti grindis su 646 skiedikliu, gesinant grindis padegti ir batus... daug daug kartų tvoti sau per ranką plaktuku, ir vis tiek juo mojuoti, nors ir žinant, kad mažiausiai 15-tą kartą pataikysi į tiksliai tą pačią vietą plaštakoje. Galėčiau būt vicečempionas mazochistų olimpiadoj, vien tam, kad skaudėtų, jog nelaimėjau. Bam!

Jei paprašytumėt manęs surimtėti (do it now or never), tai pasakyčiau - reikia lįst į garažą ir konstruoti dalykus. Šiaip jau labiau mėgstu vairuoti, bet, kadangi mano darbo pobūdis - sėdimas, įrankiai - galva bei pirštų pagalvėlės, o laisvalaikis neretai prasideda gerokai po vidurnakčio, garažas ir automobilio konstravimas tampa geriausiu SPA. Tik po jo tenka kaltai slėpti rankas nuo klientų, nes jų nuo grafitinio tepalo atplauti nebemoku.

Taigi, nusprendžiau vieną kartą imti ir užbaigti darbus ten, kur vis nukrypdavo žvilgsnis - važiuoklėje. Tai leis sukoncentruoti dėmesį įdomesnėse srityse - aerodinamikoje bei, galų gale, galios didinime. Bent jau aš taip teisinu savo nepasiryžimą galų gale padaryti ultimatyvų žingsnį - susirinkti dar bent kokius 90 arklio galių po variklio dangčiu.

Nuėmiau visą miatos važiuoklę, nusmėliavau, nudažiau milteliniu būdu ir sudėjau poliuretaną. Viską surinkau sutepdamas gausiau, nei reikia - tiesiog kad grafitinio tepalo užtektų ir plaukams :)
Patikrinimas be amortizatoriaus testą įveikė:

Kol Dagrio vyrai miatai darė suvedimą, turėjau progos pažvelgti į savo iškrypimus retrospekyviai. Bežvelgdamas, kad ir ką tas žodis reikštų, vis lyginau tai, ką turiu, su tuo, ką turi kiti. Ir supratau.

Yra du visiškai teisingi, tik absoliučiai skirtingus rezultatus duodantys automobilio tobulinimo keliai:
  • go hi power;
  • go lo power.
Go hi power po to, kai užsiklijuoja "I burn tires" arba "Got snail?" lipdukus, neapsikentę iš tikrųjų susigrūda kokį nors variklį, kuris turi mažiausiai 2 cilindrais daugiau, nei priklausytų, arba užkabina kažkokį prancūzišką patiekalą ant motoro. Taip, jie pasidaro arklių, ir taip, jie net nesusišukavę išbarškina visus, kas tik priartėja prie šviesoforo. Ir taip, jie netgi sąlyginės ištvermės reikalaujančioje žiedo disciplinoje įveža laikus, į kuriuos žiūrėdamas nedrąsiai vis tik pagalvoji - "arkliai...". Kaip rašė naujoji LASF generalinė sekretorė Tomas Digaitis, kai kurie lenktynininkai vis skundžiasi, kad juos aplenkia kitų arkliai. Haha, pasijuokim iš jų! Bet kartais arkliai iš tikrųjų padeda aplenkti, ir čia nepasiginčysi su fizika.

Go lo power savo idealistinį "aš esu vairuotojas, o ne vadeliotojas" požiūrį grindžia "savo sugebėjimais", važiuokle, padangomis, mažu automobilio svoriu, geru balansu, aerodinamika... padaro viską, kas tik galėtų suteikti bent menkutės vilties pasivyti Go hi power bičus. Jie net nusiperka Logitech vairus, įsigyja virtualios realybės licencijas ir, virdami kopūstų troškinį, lenktyniauja su savo bosais, slaptais geimeriais ir kitais laido lenktynininkais, kol neprisitrina pūslių ant rankų. Ir vis tiek dažniausiai nepasiveja Go hi power. Nes fizika yra fizika.

Fizika yra tokia klasiokė, su kuria niekas nesipyksta, nes ji viską žino apie visus. Kai Fizika ką nors pasako, visi kiti klausosi ir nesiginčija, nes Visatoje kitaip ir nebebūna. Taigi, fizika sako, kad:
  • F_D\, =\, \tfrac12\, \rho\, u^2\, C_D\, A - didėjant greičiui, oro pasipriešinimas didėja eksponentiškai (u^2)
    • \rho - oro pasipriešinimas (oras 25ºC temperatūroje - 1.184)
    • u - greitis
    • C_D - pasipriešinimo koeficientas (Miata - 0.38, BMW E36 - 0.30)
    • A - objekto plotas judėjimo kryptimi
  • E=(mv^2)/2
Vadinasi, abi komponentės, reikalaujančios automobilio galios greitėjant, priklauso nuo:

Skaičiai, kad ir kaip nesinorėtų to pripažinti, kalba už save - miata, net būdama gerokai mažesnė, vis tiek turi aerodinaminį atsilikimą nuo BMW E36.
Pažvelkime į formules atidžiau - kinetinės energijos formulė sako, kad darbas, reikalingas pasiekti tam tikrą greitį, yra tiesiogiai proporcingas automobilio masei. O aerodinaminio pasipriešinimo formulė sako, kad darbas, reikalingas tam tikrą laiką nugalėti oro pasipriešinimą automobiliui važiuojant duotu greičiu, yra eksponentiškai priklausomas nuo automobilio greičio, kai nuo aerodinaminių parametrų - tik tiesiškai.

Paprastais žodžiais kalbant, kuo greičiau važiuoji, tuo didesnę automobilio galios dalį "suvalgo" aerodinamika. Arba, kaip sakė mano kaimynas, "jūs ten ant kiek važiuojat, ant šimto septyniasdešimt????!!!!!".

Supaprastinkime dar kartą. Jeigu, pavyzdžiui, važiuojant 140 km/h greičiu oro pasipriešinimui nugalėti naudojame 40 ag, tai 140 ag automobilis greitėjimui galės panaudoti 100 ag, kai 200 ag analogiškas automobilis tam turės visus 160 ag. Tai yra didžiulis, 1,6 karto skirtumas.
Ar dabar jau paaiškėjo, kodėl tie keliolika ar net keliasdešimt arklio galių žiede yra tokios svarbios?

-------------------------------------
Ta proga, norėdamas sumažinti savo go low power alternatyvas, aš jas paprasčiausiai eliminuoju vieną po kitos. Padangos? Check. Amortizatoriai? Žinoma. Aerodinamika? Kas per klausimas! Poliuretaninės įvorės? Štai ir jos.

Fast forward į kažkurios dienos, dingusios iš mano gyvenimo kaip "nepažymėta ir niekas negirdėjo apie ją", priešaušrį - skaudančiomis rankomis, kraujuojančia nosimi (prisimenat tą stalčių iš Panevėžio?), mėlynomis kaip Anniversary Edition Miata kojomis plūkiausi po savo miata, pakibusia ant jack stand'ų. Kėliau diferencialą savo kūnu, po kelis kartus išpresavau rankomis ir sukišau atgal poliuretano įvores. Ne dėl to, kad taip reikėtų - tiesiog buvau kvailas ir sukišau "kaip tinka", o ne pagal detalių ID. Kaliau, spraudžiau ir kitaip kankinausi, galvodamas apie šitas fizikos lygtis, kurias jums čia parašiau. Kėliau diferencialą ir galvojau - "va, susidėjau poly, ir ką - ir 0,1 sekundės gal rasiu, o gal ir ne". Taigi, bedirbdamas tą naktį, begamindamas tuos 50 mėlynų atspalvių - lygiai tiek mėlynių suskaičiavau ant savo kojų - aš supratau, kad atsikalbinėjimų jau gana, reikia arklio galių. Todėl dar truputį pažaisiu su aerodinamika ir tada, per žiemą, ką nors išspręsiu arklių klausimu :)

Bet neliūdėkite - tie, kas neturi arklio galių, gauna didesnį šansą geriau pajusti savo klaidas parenkant bei įgyvendinant trajektorijas, patikimesnę techniką ir žymiai mažesnę kovinio kilometro kainą.

Ta proga noriu palinkėti - važiuokite daug ir mėgaukitės.

Sezonas prasidėjo, 50 mėlynų atspalvių - ne pabaiga!

2 komentarai:

  1. Įdomu ar gamybos metu naudojamos automatizavimo sistemos. Tokios kaip Desigo XWorks plus pvz ?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Laba diena jums, čia yra greita, tik tuo atveju, jei jums labai reikalingas patikimas burtų ratukas, kuris padėtų atgaivinti jūsų subyrėjusius santykius, yra tikrai universalus, atjaučiantis ir patikimas, kai kalbama apie burtus. „Egwali“ rašybos namai yra tinkamas pasirinkimas jums. Susisiekite ir paaiškinkite jam, ir aš galiu jus patikinti, kad visa kita bus visiška magija, mano meilės gyvenimas buvo ties žlugimo riba, kol įsakiau meilės kerams, kol buvo tinkamai laikomasi visų numatytų procedūrų, kad būtų užtikrinta, jog tai puikiai veikia. Šiandien esu gyvas liudininkas, kad daktaro Egwali burtų magija veikia be jokių pagrįstų abejonių, todėl aš naudoju visas terpes, norėdamas pranešti pasauliui apie šį puikų burtų daktarą, kuris sugrąžino ramybę ir vienybę mano namuose. Kalbėkis su juo šiandien ir jūsų emocinės nesėkmės bus visiškai išnaikintos.
    Pasiekite jį šiais kontaktais!

    „WhatsApp“: +2348122948392
    Kurjeris: dregwalispellbinder@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti